Klimcentrum op be-MINE breidt uit in hart van elektriciteitscentrale

Klimcentrum Alpamayo op be-MINE heeft één jaar na zijn opening bijkomend een boulderruimte in gebruik genomen. De boulder – Engels voor rotsblok – werd midden in het kloppend hart van de voormalige elektriciteitscentrale tussen de turbines en compressoren gerealiseerd.

Boulderen staat letterlijk voor klimmen op een rotsblok. In dit geval zijn het geen echte rotsblokken maar wanden met een grillige vorm met een maximale hoogte van 4,5 meter. “De klimroutes zijn puzzels die je oplost met techniek, kracht en denkwerk. Anders dan bij klimmen op onze klimwanden heb je bij boulderen geen touw en klimgordels nodig. Dikke valmatten onder de routes zorgen voor de veiligheid,“ zegt Jan Larosse van Alpamayo. In de machinehal werden twee zogenaamde sectoren gebouwd. Ter hoogte van de condensor – een onderdeel van de stoomturbine - werd de verzonken rechthoekige open ruimte helemaal ingekleed als boulderruimte met 4 wanden. Deze zone is via de kelderruimte te bereiken en uitklimmen kan via de bestaande kooiladder. Ter hoogte van de alternator werd in de hoek tegen de achterkant van de bestaande klimmuur en de zijwand van de elektriciteitscentrale een boulderwand in L-vorm gebouwd.

Respect voor erfgoed

Het totale oppervlak waarop geboulderd kan worden bedraagt 400m². “De randvoorwaarden voor de herbestemming van het beschermd monument werden met het agentschap onroerend erfgoed en be-MINE vastgelegd. Respect voor het gebouw en de machines stond hierbij centraal. Zo werden de bestaande klimzaal en de boulderruimte op kelderniveau met elkaar verbonden,” zegt Jan Larosse nog.
De investering van deze fase bedraagt 175.000 euro. Daarmee komt de totale investering voor het klimcentrum nu op 1,7 miljoen euro.

Eventhal

De realisatie van de boulderruimte is een belangrijke stap in de volledige herbestemming van de voormalige elektriciteitscentrale. “Minister Weyts kende via Toerisme Vlaanderen een subsidie toe van 395.000 euro voor de realisatie van het SALK-project ‘Eventhal’. Daardoor kan het resterend gedeelte van de centrale toegankelijk gemaakt worden voor events,” zegt Koen Nulens van be-MINE. Deze werken zullen ook nog in 2018 voltooid worden.

 

PeriodCompanyView our news