Woonproject Vifquin gegund aan Ciril, samen met Democo en A2M

De kantoren van het Sociaal en Administratief Centrum van de gemeente Schaarbeek worden binnenkort verbouwd tot 27 woningen en handels- en dienstenruimten op de begane grond. De opdracht voor dat project, Vifquin, is gegund aan ontwikkelaar Ciril.

Op de Haachtsesteenweg, in een hoofdzakelijk residentiële buurt, kocht citydev.brussels in 2018 het Sociaal en Administratief Centrum van de gemeente Schaarbeek. Het doel? De kantoren verbouwen tot middelgrote koopwoningen. citydev.brussels wil bij de transformatie fel inzetten op kringloopeconomie door de draagstructuur van het bestaande gebouw te behouden.

Het multidisciplinair team, met o.a. ontwikkelaar Ciril, A2M Architecten (ontwerp), Democo (bouw) en Ney&Partners WOW en hp engineers (studiebureau), stelt 27 passieve appartementen voor, waarvan 30 % nulenergiewoningen. Er komen lichtrijke doorzonwoningen met schaduwbalkons verdeeld over drie verdiepingen - een lager gebouw dan nu, dus. Het Vifquinproject voorziet ook een centrale stookruimte en zonnepanelen die 45 % van de elektriciteitsbehoeften van de bewoners zullen dekken. Verder gaat er veel aandacht naar de gedeelde ontmoetingsruimten. Zo komt er een daktuin waar je kan moestuinieren, en ga je het gebouw binnen langs een binnenplaats met een grote fietsenstalling, galerijen en een gezamenlijke wasplaats. Op het gelijkvloers worden er cascoruimten ingericht, in totaal 816 m².

“Kantoren transformeren tot betaalbare woningen, daar zitten heel wat mogelijkheden in. Vifquin toont aan dat het Brussels Gewest dat potentieel ten volle wil benutten wanneer het mogelijk is. citydev.brussels heeft de nodige ervaring en technische kennis in huis om zo’n project succesvol uit te voeren.”,  - Rudi Vervoort, minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Regeneratieve stad

Benjamin Cadranel, administrateur-generaal van citydev.brussels, stelt: “Dit project past perfect in de filosofie die we voor ogen hebben voor de toekomst, die van de regeneratieve stad. Het bestaande gebouw wordt niet gesloopt, maar gerenoveerd. De kantoren worden verbouwd, de nabijheidsprincipes worden nageleefd, de sociale banden tussen de bewoners worden versterkt dankzij de verschillende gedeelde ruimten en er komt opnieuw biodiversiteit in de stad door de aangelegde groene ruimten. Dat alles bieden we aan aan gezinnen met een middeninkomen, die het alsmaar lastiger hebben om een woning te kopen in het Brussels Gewest.”

De start van de werken is gepland voor midden 2024 en de bewoners zouden eind 2025 hun intrek in het project moeten kunnen nemen.