GO! Busleyden Atheneum Zandpoort zet samen met burgemeester Somers symbolisch eerste spadesteek van gloednieuwe school

Nieuw project maakt deel uit van groot bouwprogramma om Vlaamse schoolinfrastructuur te verbeteren

Gisteren heeft Kevin De Backer, adjunct-directeur van BA Zandpoort, symbolisch de eerste spade in de grond gestoken voor de bouw van zijn nieuwe school in Mechelen. Dat deed hij samen met enkele enthousiaste genodigden, waaronder burgemeester Bart Somers. “Dit nieuwe schoolgebouw is een belangrijke investering in de toekomst en het welbevinden van leerlingen en leerkrachten”, aldus Geert Van Hoof, algemeen directeur van GO! Scholengroep 5. Als alles vlot verloopt, opent de nieuwe school van 2.400 m² haar poorten in december 2025.

Het gonst inmiddels van de bedrijvigheid op de terreinen van de campus van Busleyden Atheneum (BA) aan de Zandpoortvest. Aurora Scholen, het consortium dat instaat voor het ontwerp, de bouw en financiering van de nieuwe school, is dan ook hard in de weer om met de nieuwe campus een voorbeeld neer te zetten van een modern, duurzaam gebouw waar iedereen zich goed en thuis kan voelen.

“Na vele voorbereidingen, herschikking van locaties en het weerhouden van ontwerpen, kan nu eindelijk de eerste spade de grond in. En daar zijn we echt trots op. Dit nieuwe schoolgebouw verzekert de toekomst van vele honderden leerlingen. Het biedt leerkrachten en directie straks alle middelen om op een professionele én aangename manier hun missie te volbrengen. En dat is: het beste in leerlingen naar boven halen, om hun talenten ten volle te laten ontwikkelen. De rol van een goede schoolinfrastructuur is daarin niet te onderschatten.”   - Geert Van Hoof, algemeen directeur van GO! Scholengroep 5

“De afdeling Infrastructuur van het GO! streeft naar inspirerende leeromgevingen in veilige, gezonde en comfortabele gebouwen die de favoriete leerplek vormen van elke lerende die voor het GO! kiest. Onze missie is boeiende en innovatieve leeromgevingen realiseren die ‘school als concept’ omzetten in de praktijk, het welbevinden bevorderen en optimaal leren stimuleren. Op de site hier in Mechelen gebeurt dit in de vorm van een DBFM-programma (Design, Build, Finance & Maintain) en wordt er een schoolgebouw gerealiseerd voor 300 leerlingen met een bouwkost van ca. 7,7 miljoen euro als investering voor onze toekomst.”  - Kurt Meeus, afdelingshoofd infrastructuur GO!

Het Leuvense czaar architecten stond in voor het ontwerp van de nieuwe school. Dat is opvallend open en zorgt voor bijzonder veel lichtinval.

“Het gelijkvloers is opgevat als een groot, open leerplein met een foyer en een dubbelhoog atrium dat de link maakt met de eerste verdieping. Het secretariaat, de keuken en een splinternieuw laboratorium worden rond de foyer geschakeld. Op de eerste verdieping komen innovatieve landschap-leslokalen die qua grootte flexibel aangepast kunnen worden onder andere door mobiel meubilair. De sporthal krijgt onderdak op de tweede verdieping en wordt voorzien van professionele uitrusting.”  - Gert Standaert van czaar architecten

Energie-efficiënt en klimaatvriendelijk
Het nieuwe schoolgebouw biedt niet alleen een ideale combinatie tussen modern design en functionaliteit, het heeft ook oog voor duurzaamheid, zo valt te horen bij aannemer Democo, die de school bouwt.

“Wie een school neerzet met het oog op de toekomst, moet de zaken ook klimaatvriendelijk aanpakken. Daarom voldoet de campus straks aan de hoogste eisen op het vlak van energie en comfort. Zo wordt er verwarmd met een lucht-water warmtepomp en zorgt het ventilatiesysteem met warmterecuperatie steeds voor een ideaal binnenklimaat. Daarnaast voorzien we zonne-energie en worden groendaken afgewisseld met witte, reflecterende dakbedekking. Na de bouw monitoren we met de collega’s van The Energy Circle ook voortdurend de energieprestaties van het gebouw en zullen we in de jaren die volgen - waar nodig en waar het kan - nog verbeteringen aanbrengen.” - Jochen Willen, directeur van Democo

Ook Mechels burgemeester Bart Somers was vanmiddag aanwezig bij de eerste spadesteek. Voor hem is de nieuwe campus een absolute meerwaarde voor de onderwijsstad Mechelen.

“Dit is in de eerste plaats een belangrijke investering in het onderwijs in onze stad. Het aantal leerlingen en studenten in Mechelen neemt jaar na jaar toe. Aangename leerplekken én voldoende leerplaatsen om school te kunnen lopen in de eigen stad zijn daarom van cruciaal belang. Dit is een goed voorbeeld van hoe dat op een doordachte en efficiënte manier kan. Bovendien wordt dit een campus waar niet alleen leerkrachten, leerlingen en hun ouders blij van zullen worden. De hele buurt kan mee genieten. Rondom het gebouw wordt namelijk veel groen voorzien. En lokale sportverenigingen mogen straks na de schooluren ook gebruikmaken van de gloednieuwe sporthal.” - Bart Somers, burgemeester van Mechelen

Als alles volgens plan verloopt, zullen leerlingen die kiezen voor de studiedomeinen van ondernemen en IT, vanaf december 2025 les krijgen in het gloednieuwe schoolgebouw aan de Zandpoortvest.

Vlaamse schoolinfrastructuur
Het nieuwe schoolgebouw wordt gerealiseerd met Agion als subsidiërende overheid en dit volgens een zogeheten DBFM-procedure: het ontwerp (Design), de bouw (Build), de financiering (Finance) en het 30-jarig onderhoud (Maintain) van de nieuwe school worden in goede banen geleid door het consortium Aurora Scholen. Die laatste bestaat uit investeerders Rebel en EPICo en aannemers Democo en Van Roey. 

Het consortium is vandaag overigens bezig met het ontwerp en de bouw van in totaal 23 scholen in Vlaanderen, waaronder ook in Ninove, Ertvelde, Gent, Haaltert, Ronse en Lanaken. Stuk voor stuk gaat het om publiek-private samenwerkingen. Aurora Scholen wil de broodnodige heropwaardering van de schoolinfrastructuur in Vlaanderen een boost geven en inrichtende machten, oudercomités en scholenraden ontzorgen, zodat zij niet meer afhankelijk zijn van eigen fondsenwerving om te investeren in de school. Zij kunnen zich voortaan voluit concentreren op de schoolwerking en het pedagogische project.